Gyász
Egyéni gyászfeldolgozás
Veszteség feldolgozása – válás, egzisztencia, egészség elvesztése
Beszélgetés súlyos betegség esetén – Mit üzen a testem, mit árul el a betegségem?

Közeli hozzátartozóink halála az egyik legsúlyosabb veszteség, amely életünk során érhet bennünket. A gyász időszaka egyaránt jellemezhető érzelmi, gondolkodásbeli, testi, kapcsolati és spirituális változásokkal is. Mindezek időben is több szakaszban bontakoznak ki, míg eljutunk a gyász feldolgozásához. Jogosan tesszük fel a kérdést, miért is van ez így?

A gyász folyamatát napjainkban számos tényező nehezítheti. Míg korábbi századokban a legtöbb ember otthon, családtagjai körében halt meg, addig napjainkban a halál színtere általában a kórház. A beteg és a hozzátartozók között ebben az időszakban így kevés a kapcsolat, a családtagoknak nincs lehetőségük részt venni a beteg gondozásában (amely egykoron az iránta érzett szeretet és hála jele is volt), a beteg gyakran idegenek között, családtagjai nélkül hal meg. Ezzel egyidejűleg az urbanizáció terjedésével fokozatosan kiüresedtek, megszűntek a gyásszal kapcsolatos hagyományok, rítusok, amelyek korábban magatartási mintát és közösségi támaszt is nyújtottak a gyászolóknak. Mindezek következtében a társadalomban hibás minták, szinte teljesíthetetlen elvárások alakultak ki a gyásszal és a gyászolókkal kapcsolatban (például: az gyászol jól, aki uralkodik az érzésein, s minél hamarabb túllép a történteken).

Rítusok, magatartásminták és közösségi támogatás hiányában egyre több embernek jelent nehézséget a gyász feldolgozása. Számos külföldi kutatás hívta már fel a figyelmet arra, hogy a gyászolók körében kiemelkedően magasak lehetnek egyes szomatikus és pszichés betegségek, gyakoribbá válnak bizonyos testi tünetek (pl. fejfájás, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, szédülés, emésztési zavarok, stb.), egyes szomatikus betegségek (pl. magas vérnyomás), valamint jelentősen növekszik a pszichés zavarok (elsősorban a depresszió, a szorongással járó betegségek és az alkohollal kapcsolatos zavarok) gyakorisága. Ha fájdalmában Ön is egyedül érzi magát, tanácstalan vagy szeretné megosztani valakivel érzéseit, tapasztalásait keresse fel központunkat.

Krízis helyzetek megoldásának segítése csoportban vagy egyénileg:
/szeretett személy halála, válás, veszteség esetén/